+385 (98) 24 62 84, tel/fax +385 (47) 65 44 10 info@kamini-simicak.hr

Samostojeće peći (samostojeći kamini)

Samostojeće peći ili samostojeći kamini su slobodna stojeća grijaća tijela koja veoma često utječu na prostor gdje se nalaze. Raznovrsni korišteni materijali pružaju i različite mogućnosti rješenja i vizualnog doživljaja vatre. Samostojeće peći (samostojeći kamini) omogućuju da vatra bude vidljiva u svim dijelovima prostorije, pa čak može biti vidljiva i iz susjednih prostorija.

Najboli rezultati postižu se primjenom čelične ili betonske konstrukcije koja omogućuje da se napa (dimohvat) nalazi na stropu. Uz primjenu različitih vrsta lima može se dobiti lagana i prihvatljiva konstrukcija. U pravilu, samostojeće peći, obično se sastoje od ploče ložišta i dimohvatas dimovodom koji vodi direktno u dimovodni kanal.

Općenito je prihvaćeno da su samostojeće peći samo oni kamini koji omogućavaju promatranje vatre sa svih strana. Projektiraju se kamini i gdje vatra može biti vidljiva sa jedne, dvije ili tri strane.

Samostojeće peći
Samostojeće peći

Ako se postavljanje samostojećih peći planiralo za vrijeme projektiranja, mogu se dobiti uspješna rješenja te neće djelovati kao naknadno dodana tijela. Pri naknadnom dodavanju kamina, može se dogoditi da dimovodni kanali nisu na mjestu ugradnje kamina. Tada je potrebno izabrati prihvatljivi kompromis kako se ne bi naštetilo funkcionalnošću prostora.

U našem programu nudimo samostojeće peći, prema korištenom gorivu, na drva ili pelet, te prema vrsti grijanja na centralno grijanje ili grijanje na topli zrak.